Bílý zabiják?

Bílý zabiják?

Cukr najdeme v potravinách v různých podobách. Ovoce má přirozenou sladkou chuť díky různým poměrům fruktózy a glukózy. V mléku je mléčný cukr – laktóza. Pivo obsahuje cukr maltózu. Pokud se řekne cukr, většina lidí si ovšem představí pod tímto pojmem řepný cukr – sacharózu.
 bábovky s cukrem
Místo „klasického“ řepného bílého cukru volíme často různé jeho alternativy, abychom zachovali sladkou chuť jídla nebo nápoje. Chceme přeci žít zdravěji. Jsou tyto alternativy skutečně našemu organismu prospěšnější, zdravější? Co třeba cukr „hnědý“ nebo cukr třtinový. Také s ním sladíte? Připlácíte v obchodech skutečně za produkt zdravější a kvalitnější? Je v nich něco jiného, co způsobuje sladkou chuť? A obsahují něco lepšího navíc?
 kostky cukru
Bílý cukr
Jde o tradiční produkt. Vyrábí se z cukrové řepy. Sladkou chuť má díky sacharóze. Používáme ho ke slazení a ke konzervaci potravin. V některých potravinářských výrobcích, které jsou nám nabízeny jako „lepší“, je tento klasický cukr nahrazován glukózo – fruktózovým sirupem. Jeho výroba je o dost levnější.
 
Hnědý cukr
Tento cukr pochází také z cukrové řepy. Sladký je samozřejmě také díky sacharóze. Na rozdíl od svého bratříčka ovšem není vybělen – není rafinován. Díky tomu obsahuje na rozdíl od toho bílého také minerály, stopové prvky, vlákninu a vitamíny. Množství těchto látek v něm ovšem není nijak velké. Aby tyto prospěšné látky náš organismus využil, museli bychom ho jíst ve velkém množství. Dle názoru odborníků doslova po kilech. Hovoří se o tzv. paradoxu zdravějšího hnědého cukru. Přesto je jaksi obecně zažito, že cukr hnědý je prostě pro naše zdraví vhodnější. A mnozí výrobci a obchodníci toho využívají k vyšším ziskům. Zkrátka bílý cukr obarví na hnědou barvu (dobře k tomu slouží např. karamel). A prodávají ho dráž. Je přeci zdravější a za kvalitu je třeba připlatit!
 starý mlýnek na kávu
Třtinový cukr
Je vyroben z cukrové třtiny. Sladký je díky sacharóze. Jeho výroba je jednodušší, protože obsahuje méně nečistot než cukrová řepa. Od bílého a hnědého se liší lehce odlišnou chutí. A cenou, protože je dovážen z Asie a z Jižní Ameriky. Podobně jako hnědý obsahuje malá množství mikronutričních látek. A podobně bychom k jejich využití museli tento cukr konzumovat opravdu ve velkém.