Způsob zábavy a trávení volného času v Česku jsou pro cizince nepochopitelné

Způsob zábavy a trávení volného času v Česku jsou pro cizince nepochopitelné

Houbaři

Po výbuchu jaderného reaktoru v Černobylu v roce 1986 se tehdejší vedení Komunistické strany snažilo ututlat skutečný rozsah havárie a zabránit propuknutí paniky. Lidé však nebyli naivní a velmi rychle se rozšířila pravdivá zpráva o radioaktivním mraku, který pokryl část Evropy spadem nebezpečných izotopů. Naštěstí nebyla situace natolik kritická, aby muselo dojít k evakuaci obyvatelstva, ale přece jen se to někde muselo projevit. A projevilo. Je známo, že se tým několika lékařů vydal s dozimetrem na Šumavu, aby tu měřil stopy radiace, a k překvapivému zjištění došlo při sběru hub. Houby totiž po několika týdnech od události absorbovaly neuvěřitelné množství radioaktivních látek. A dnes? Na Černobyl si lidé už téměř nevzpomenou a ve sběru klouzků, hříbků, křemenáčů, babek, lišek a bedel se nenechají ničím odradit.
venkovská chata

Chalupáři

Oblíbený seriál ze 70. let jistě není oblíbený náhodně, neboť podle statistik každá třetí městská domácnost vlastní rekreační objekt, kam pravidelně putuje o víkendech, nebo o dovolené. Chalupaření má opět tradici z doby socialismu, lidé potřebovali svůj vzdor vůči systému někde ventilovat a to se jim dařilo právě na chalupách. Dnes je tomu podobě, panuje tu sice jiný „systém“, ale plný stresu a shonu, a vzdorovat mu mohou lidé právě někde v poklidu, v náruči přírody.
venkovská chata

Písně na přání

První skladby na přání komerčních rozhlasových stanic započaly na našem území krátce po sametové revoluci, tento styl zábavy lidé překvapivě vyžadovali natolik, že bylo stěží reálné vyplnit všechny požadavky zákazníků v průběhu vysílacího času.
deska v gramofonu
Po deseti letech se však zájem o tuto službu výrazně snížil a hrozilo, že snad dokonce zanikne, ale dnes se opět těší velké oblibě. A tak kromě stoupající obliby retro kanálů s hudbou od 70. do 90. let tu máme hudební hity na přání, a dokonce i písničky z lásky.