Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský

Je to takový „pichlavý obr“, který dokáže likvidovat toxiny v našich játrech. Nejčastěji se používá ve formě oleje z ostropestřce. K dostání je ovšem také drcený ostropestřec https://www.nakliceno.cz, ostropeřcový čaj nebo tablety. Každý si může vybrat to, co mu nejvíce vyhovuje. Pokud si vybíráme olej, vždy volíme ten nefiltrovaný. Má lehký zákal, obsahující malé zbytky rostliny. V nich je právě skryta její účinná látka – sylimarin. Pokud je použito správné dávkování, chrání naše játra před jedy velice dobře. Nejlepší volbou pro jeho nákup je návštěva lékárny nebo ověřených specializovaných obchodů, kde mají kvalitní produkty a dokáží nám také poradit, jak je vhodně užívat.

Koupit nebo vypěstovat

Jde o velkou a také velmi dekorativní rostlinu. Ve volné přírodě bychom ji u nás našli ovšem jen těžko. Musíme si ji buď koupit nebo sami vypěstovat na zahradě! V Evropě je nejpopulárnější asi u našich německých sousedů. Ale s oblibou ho samozřejmě hojně užívali a užívají i Češi. Svědčí o tom i staré lidové názvy ostropestřce. Například „bejlí panny Marie“, „Kristova koruna“ nebo „mariánský bodlák“.

ostropestřec

Léčí nejen játra

Kromě onemocnění jater, jako je cirhóza, žloutenka či mononukleóza, pomáhá při léčbě žlučníku a léčbě poruch trávení vůbec. Kromě toho také působí dobře na naše srdce a cévy a upravuje krevní tlak na správné hodnoty. Pomáhá lidem, kteří trpí závratěmi, migrénami, ale i alergiemi a astmatickými záchvaty.

ostropestřec 2

Olej je balzámem na vlasy

Další možností, jak dobře využít léčivých účinků ostropestřce je použití jeho oleje na vlasy. Působí na ně jako opravdový přírodní „životabudič“. Vlasy i pokožku hlavy zvláční a oživí, postará se o zpevnění vlasových kořínků. Zkusit můžeme jednoduchou kůru. Olej naneseme na vlasy a vmasírujeme do pokožky hlavy. Pak vlasy zakryjeme pomocí potravinářské fólie a hlavu zabalíme do ručníku, aby byla v teple a olej dobře působil. Po dvaceti minutách vlasy umyjeme za pomoci jemného šamponu. A ozdravná kůra je hotová!